LAR Projekter

Uncategorized

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

LAR er en forkortelse for Lokal Afledning af Regnvand.

Når de nye hovedledninger er på plads i vejen, og stikledninger er ført ind til din grund, er det dit ansvar som grundejer at blive koblet på det nye system, inden en pålagt frist overskrides. Spildevandet skal altid kobles på stikledningen for spildevand, men for afledningen af regnvandet har du en række muligheder.

Du kan læse om mulighederne på Vandmiljø Randers’ hjemmeside, bl.a. under Afledning til regnvandsledning eller Regnvandsledning kombineret med en løsning med lokal afledning af regnvand (LAR).

Der findes forskellige former for anlæg til nedsivning af regnvand. På hjemmesiden laridanmark.dk er der informationer og erfaringer med LAR-anlæg i Danmark, og på haveselskabet.dk kan du finde inspiration til mange flotte og anderledes måder af aflede regnvandet på i haven. 

Med et regnvandsbed kan vandet fra tage og terrasser opsamles og langsomt sive ned i jorden. Et regnvandsbed anlægges som en lille beplantet lavning i haven, hvor regnvandet samles og siver ned i jorden. Suppler eventuelt med en faskine. En faskine er et hul etableret i jorden, hvor overskydende regnvand opsamles og herfra siver ud i jorden.

Med nedsivning i græsplæne ledes vand fra nedløbsrør direkte ud på græsplænen til nedsivning og fordampning. Nedsivning i græsplæne er simpel og billig. Ulempen ved metoden er, at græsplænen vil være ekstra våd under og efter regnhændelser.

Foldere om LAR kan hentes hos Vandmiljø Randers, Tørvebryggen 12, 8900 Randers C. Læs også om REGNhytten på Vandmiljø Randers’ hjemmeside

Flere nedslag i Tidsrejsen

Gopletrouble

Gopletrouble

Langs Gudenåen er det ikke ualmindeligt at støde på de iberiske skovsnegle a.k.a. dræbersnegle. Men vidste du, at du måske...

Skarvens lorte-lifehack

Skarvens lorte-lifehack

Skarven er en fugl, der skaber debat, men vidste du, at den også er en mester i at hacke sit liv og finde på måder at gøre...

Gudenåen var skrald

Gudenåen var skrald

For ca. 150 år siden var affaldssorteringen her i Randers ikke, hvad den er i dag. Dengang blev naturområder ofte brugt som...