Skarvens lorte-lifehack

Skarven er en fugl, der skaber debat, men vidste du, at den også er en mester i at hacke sit liv og finde på måder at gøre tilværelsen lidt nemmere på. For eksempel har skarven ”hacket” sin egen fjerddragt, så den nemmere kan fange fisk. Og så er den også lidt af en naturindretningshacker den kan nemlig skide sig til mere plads.

Skarven er en fugl, som er både elsket og hadet af mange. Rejser man bare 100-150 år tilbage i tiden, så var den karismatiske skarv fuldstændig udryddet i Danmark. Men i 1980 blev skarven fredet og antallet steg voldsomt til omkring 39.300 ynglepar i 2001. I dag er skarven gået lidt tilbage i antal igen, men det er stadig ikke alle, der er lige begejstrede for de store, sorte fugle.

En af grundene til skarvens dårlige ry er nok, at den er så sindssygt god til at fange fisk. Modsat mange andre fugle er skarvens fjerdragt nemlig ikke vandtæt, hvilket gør, at den nemt kan glide igennem vandet, når den skal dykke efter fisk, uden modstand fra opdrift og luftbobler.

En anden grund er dens bolig-præferencer. Skarven er nemlig en ”squad-fugl”; Den foretrækker at bo i store kolonier og bygge rede i trætoppe i nærheden af vandet. Og her har skarven lifehacket sig til en lettere tilværelse. For at de store, dinosaur-lignende fugle nemmere kan lande og lette fra deres reder imellem træernes grene, skider de sig simpelthen til mere plads. Den store mængde af skarvlort er nemlig så næringsrig, at den ætser grenenes blade væk, så træerne til sidst står som nøgne, døde og overskidte træ-skeletter i landskabet. De skider altså træerne ihjel! Efter nogle år flytter skarv-squadet videre til en ny gruppe træer, som lider samme lorte-skæbne.

Selvom det kan se trist ud med de mange døde træer, som skarvene efterlader, så skaber de nøgne træstammer faktisk levesteder for mange arter af insekter, smådyr og fugle. Derfor er der god grund til at elske skarven og dens lorte-lifehack.