Randers Dyrehave

Industrialisering | Mellemistid | Nutid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Et af Hyæneslettens dyr findes i levende live i Randers Dyrehave – nemlig dådyret. Der har været dåvildt i Danmark siden omkring år 1000, og i dag findes fritlevende bestande på øerne og i Østjylland. Dådyrene i Randers Dyrehave stammer fra Marselisborg Dyrehave syd for Århus, som igen stammer fra Jægersborg Dyrehave nord for København.

Alle dådyrbestande bærer arvelige anlæg for både hvid og sort (melanistisk) farve. Det gælder også bestanden i fladbro. Dåvildtets normale sommerdragt er rødbrun med hvide pletter. Vinterdragten er mere grålig med utydelige hvide pletter.

Brunsttiden (parringstiden) er i oktober-november, hvor publikum i dyrehaven bør være opmærksomme på, at hjortene kan være mere aggressive. Den efterfølgende sommer sætter dåen (hundyret) én kalv. Hjorten (handyret) bærer et gevir, der kastes hvert år i marts-april. Det nye gevir er udvokset og fejes i august. Geviret har fire udviklingstrin: Spidshjort, halvskuffel, stanghjort og fuldskuffel.

Læs mere om Fladbro Skov og Randers Dyrehave

Randers Dyrehave ejes af Randers Kommune. Dyrehaven blev etableret i 1994 i en del af Fladbro Skov. Dyrehaven dækker et areal på ca. 13,5 hektar, hvoraf de 4 hektar ligger i græs.

Der er frisk kildevand til dyrene det meste af året. Om vinteren støttefodres de med kraftfoder og hø.

Randers Dyrehave er åben for publikum året rundt. Der er etableret stier til gående trafik. Det henstilles, at publikum især i juni/juli måned, hvor dåen har kalv, ikke bevæger sig udenfor stierne.

Bestanden af dådyr reguleres ved en årlig jagt. Dyrehaven vil være lukket for adgang de dage, hvor bestanden reguleres.

Hunde må ikke medtages i dyrehaven. Heller ikke i snor!

Flere nedslag i Tidsrejsen

Gopletrouble

Gopletrouble

Langs Gudenåen er det ikke ualmindeligt at støde på de iberiske skovsnegle a.k.a. dræbersnegle. Men vidste du, at du måske...

Skarvens lorte-lifehack

Skarvens lorte-lifehack

Skarven er en fugl, der skaber debat, men vidste du, at den også er en mester i at hacke sit liv og finde på måder at gøre...

Gudenåen var skrald

Gudenåen var skrald

For ca. 150 år siden var affaldssorteringen her i Randers ikke, hvad den er i dag. Dengang blev naturområder ofte brugt som...