Kulturhuset

Mellemistid | Nutid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Museum Østjyllands tre permanente udstillingsafsnit Livet ved Fjorden, Middelalderens Mennesker og Købstad til Industriby udgør en sammenhængende kronologisk fortælling om den lokale kulturhistorie fra sidste istid til nutiden.

Udstillingerne lægger vægt på at formidle menneskets samspil med naturen, det
lokale landskab og de lokale ressourcer. Fra udstillingerne trækkes der overalt tråde ud i det
omgivende landskab og kulturmiljø.

Du kan for eksempel se en 125.000 år gammel dådyrknogle i Museum Østjyllands samling. De marvspaltede dådyrknogler fra Hollerup ved Langå blev indleveret til Nationalmuseet i 1957 som en gave fra Zoologisk Museum. Knoglerne er fundet i 1912 i et kieselgrusleje i Hollerup, Langaa sogn.

Hollerupfundet består af knoglerne fra en gammel dåhind med tydelige spor efter marvspaltning, bl.a. parvist ensartede brud på lemmeknoglerne og typiske slagmærker. De mennesker, der har spist dyret, måtte derfor have været tidlige neandertalere, datidens europæere, mente zoologen Ulrik Møhl. (Det er dog siden blevet anfægtet af nye undersøgelser af knoglerne, hvor der ikke kan påvises spor efter menneskers bearbejdning af dem)

De ældste, sikre spor efter mennesket i Danmark er derfor fortsat Hamborg-kulturen fra området omkring Jels i Sønderjylland for ca. 14.500 år siden.

Læs mere om fundet af dådyrknoglerne

Flere nedslag i Tidsrejsen

Gopletrouble

Gopletrouble

Langs Gudenåen er det ikke ualmindeligt at støde på de iberiske skovsnegle a.k.a. dræbersnegle. Men vidste du, at du måske...

Skarvens lorte-lifehack

Skarvens lorte-lifehack

Skarven er en fugl, der skaber debat, men vidste du, at den også er en mester i at hacke sit liv og finde på måder at gøre...

Gudenåen var skrald

Gudenåen var skrald

For ca. 150 år siden var affaldssorteringen her i Randers ikke, hvad den er i dag. Dengang blev naturområder ofte brugt som...