Lysnet Bakke

Landets fødsel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Lysnet er det niende højeste punkt i Danmark. Hele 131 meter rager toppen op over havets overflade. Øverst er der et udsigtspunkt, hvorfra du kan nyde udsigten over naturskønne dale.

Udsigtspunktet finder du på Lindkærvej 51, 8870 Langå. Herfra har du også udsyn mod Lilleåen, som er en del af Gudenå-systemet. Her kan du også gå på opdagelse og udforske de mange forskellige lertyper, som er dannet for 45-55 millioner år siden.

Lysnet er udpeget som Nationalt Geologisk Interesseområde. Bakken er en morænebakke og er dannet af plastisk ler, som er blevet skubbet op af isen under Istiden. Tidligere er der blevet indvundet ler på stedet, men området blev fredet i 1951.

Forslag til cykeltur til Lysnet

I 2017 rejste Danmarks Naturfredningsforening en fredningssag for Lysnet, da stedet gemmer på spændende naturtyper såsom gamle græsningsoverdrev, oprindelige løvskove og uregulerede vandløb i de dybe dale.

Derudover er Lysnet kendt for sine mange orkideer, som blomstrer i maj og juni. I løbet af sommeren kan du opleve forskellige arter af guldsmede og sommerfugle. Blandt andet måne-vandnymfe, spættet bredpande og okkergul pletvinge.

Læs mere om Lysnet-fredningen

Se video om Lysnet

Flere nedslag i Tidsrejsen

Gopletrouble

Gopletrouble

Langs Gudenåen er det ikke ualmindeligt at støde på de iberiske skovsnegle a.k.a. dræbersnegle. Men vidste du, at du måske...

Skarvens lorte-lifehack

Skarvens lorte-lifehack

Skarven er en fugl, der skaber debat, men vidste du, at den også er en mester i at hacke sit liv og finde på måder at gøre...

Gudenåen var skrald

Gudenåen var skrald

For ca. 150 år siden var affaldssorteringen her i Randers ikke, hvad den er i dag. Dengang blev naturområder ofte brugt som...