Planken fra Hørning Kirke

Vikingetid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Hørning har stærke rødder i fortiden. Der kan spores aktivitet i og omkring Hørning i hvert fald tilbage til vikingetiden.

Hørning nævnes første gang i begyndelsen af 1400-tallet. I 1477 er nævnt et kirkestævne i Hørning. Kirken er og har da også i de seneste 1000 år været en markant del af Hørning.

En snart 1000 år gammel kirke

Hørning Kirke er oprindelig en kvadrestenskirke fra ca. 1150. Kirken har senere fået tilbygget sideskibe og tårn i begyndelsen af 1500-tallet. I slutningen af 1600-tallet står herremanden oberst Hans Friis bag en større renovering af kirken og bygger bl.a. gravkapel i det nordlige sideskib. I gravkapellet står der otte kister, som for nylig er restaureret.

Hans Friis opfører også et hospital (et velgørenhedshjem for fattige ældre mennesker) i hjørnet af kirkegården. Og i 1880 bygges et nyt hospital, som i dag er en selvejende institution med ældreboliger; Den Hørningske Stiftelse.

Forslag til naturtur i Hørning Enge

Planken i muren

Ved en restaurering af kirken i 1896 blev der i murværket fundet en træplanke med udskåret ormeslyng på den ene side og svag bemaling på den anden side. Træplanken blev sendt til Nationalmuseet, og den er nu kendt som Hørningplanken. Man havde på det tidspunkt en formodning om, at træplanken kunne være en rest fra en meget gammel træbygning.

Kirken restaureres igen i 1960, og ved udgravninger i den forbindelse findes rester af en gammel trækirke og under trækirken findes rester af en gravhøj med en kammergrav, hvor en vikingekvinde er begravet.

En del af en gammel trækirke

Det har efterfølgende vist sig, at planken har været en del af en trækirke, som i ca. år 1050 blev opført oven på en kammergrav, hvor en rig vikingekvinde blev begravet i ca. år 950. Trækirken brændte og nuværende kvadrestenskirke blev opført på brandtomten efter den gamle trækirke i ca. år 1150.

Hørningplanken er den eneste rest i Danmark efter en trækirke. En kopi af trækirken, som man formoder, den har set ud, står i dag i fuld størrelse på Moesgård Museum.

Nord for Hørning Kirke undersøgte arkæologerne i 2010 en grav fra bondestenalderen, værkstedshytter fra vikingetiden og spor efter landbrug fra middelalderen. Alle disse spor viser, at der har levet mennesker i området i mange tusinde år.

Flere nedslag i Tidsrejsen

Gopletrouble

Gopletrouble

Langs Gudenåen er det ikke ualmindeligt at støde på de iberiske skovsnegle a.k.a. dræbersnegle. Men vidste du, at du måske...

Skarvens lorte-lifehack

Skarvens lorte-lifehack

Skarven er en fugl, der skaber debat, men vidste du, at den også er en mester i at hacke sit liv og finde på måder at gøre...

Gudenåen var skrald

Gudenåen var skrald

For ca. 150 år siden var affaldssorteringen her i Randers ikke, hvad den er i dag. Dengang blev naturområder ofte brugt som...