Kulturhistorisk Museum Randers foretog i slutningen af 2008 en arkæologisk undersøgelse i den sydvestlige udkant af Ålum. Ved undersøgelsen blev fundet bebyggelsesspor fra perioden mellem senneolitikum og ældre bronzealder (ca. 2000 f. kr.) til yngre bronzealder (ca. 800 f. kr.)
De mange gravhøje omkring Ålum vidner om, at der nok findes flere landsbyer fra bronzealderen i området. De ligger blot skjult i jorden.
Spor efter fem huse og et større antal gruber – i særdeleshed kogestensgruber – blev registreret. Lokaliteten er dateret på baggrund af keramik fundet i stolpehuller og gruber samt husenes udformning.
To- og treskibede huse
Der blev registreret fem komplekse konstruktioner i form af tre treskibede huse og to toskibede huse og herudover flere spor efter en boplads.
Forslag til naturtur i Udskovene
De treskibede huse var ikke særligt velbevarede, da kun et enkelt havde bevarede vægstolper. Med treskibet menes, at huset på grund af de indre tagbærende stolper er opdelt i tre sektioner – også kaldet skibe ligesom ved kirker. Ved det ene hus var det muligt at udpege to mulige indgange. Huset var 16,6 meter langt og 5,5 meter bredt. Huset blev på baggrund af keramik fundet i et af de tagbærende stolpehuller dateret til yngre bronzealder periode IV (1000-1200 f. kr.).
En forholdsvis stor mængde dateret keramik styrker i høj grad udgravningens konklusioner. Hustypologien, der ellers er et meget brugt dateringsgrundlag på arkæologiske udgravninger, var ikke er særlig stærk i bronzealderen.
Hele bronzealderen repræsenteret
Der er tale om en bronzealderlokalitet, hvor alle bronzealderens perioder er erkendt. Det er usikkert, om hele bebyggelsen er erkendt, da der kan gemme sig huse længere mod vest og syd. De fundne bebyggelsesspor giver alligevel et ganske godt overblik.
Læs om runestenene ved Ålum Kirke
Fra de tre udgravningsetaper er fundet to huse tilknyttet hver af fire forskellige perioder af bronzealderen. Herudover er der fundet et hus fra enkeltgravskultur (2800 f. kr.) og et ældre hus fra sidste del af senneolitikum eller den ældste del af bronzealderen (ca. 2000 f. kr.). Det kan ikke udelukkes, at husene har stået samtidig og således udgjort en mindre bebyggelse med to gårde.
Klyngebebyggelse
Bronzealderens bebyggelser har stor afstand mellem gårdene og kan bedst betegnes som klyngebebyggelser. Der er dog stor forskel på mængden af huse tilknyttet hver gård, og udgravningen kan derfor også repræsentere tre faser af blot en enkelt gård med to bygninger. Selvom svarene nok aldrig vil kunne findes, giver de tre udgravningsetaper alligevel et fint billede af bronzealderen i Midtjylland.
Vigtig landsby i middelalderen
Det undersøgte område ligger ved Nørreådalens nordlige bred i den sydvestlige del af Ålum by. Nørreåen har tidligere været betydelig større end i dag, og var i stenalderen som havarm en del af det nuværende Kattegat. Det er tænkeligt, at åen er skyld i landsbyens placering, og at den ligeledes har gavnet denne betydeligt. I hvert fald er den anseelige romanske kirke med det imponerende stenhugningsarbejde meget iøjnefaldende og vidner om, at Ålum ihvertfald i middelalderen var en vigtig landsby.