Fussingø Slotsruin

Kolonitid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Fussingø har været beboet siden stenalderen. De første sikre beviser på bosættelser i området er fra bondestenalderen, der starter 4.200 f.Kr.

Fussingø er den danske herregård, der længst er gået i arv. Om ikke de var af samme slægt eller våben, så var alle ejerne i familie frem til den sidste lensgreve. Carl Ludwig Scheel-Plessen, som han hed, måtte afstå godset til den danske stat efter 2. Verdenskrig.

Herremanden skaffede bønderne bedre kår

Forfaderen grev Christian Ludvig Scheel von Plessen beordrede i 1790 den gamle herreborg på Gammelhave nedrevet. I stedet blev det nuværende Fussingø Slot opført lidt vest for Fussing Sø omkring år 1795.

Forslag til vandreture ved Fussingø

Christian Ludvig Scheel von Plessen gik stærkt ind for at forbedre bøndernes kår. Han var et af 13 af landbokommissionens 16 medlemmer, som gik ind for stavnsbåndets ophævelse.

Hundrede år senere rejste taknemmelige bønder en obelisk som tak.

Fussingøe og Gammelhave

Øst for Fussingø Slot tog historien sin begyndelse længe før det godt 225 år gamle slot blev opført. Forinden lå hovedsædet på en lille halvø i det sydvestlige hjørne af Fussing Sø. Her på halvøen Gammelhave finder resterne efter det oprindelige Fusingøe og et 350 år gammelt, fransk inspireret parkanlæg med tre parallelle lindealléer og en spejldam.

Forslag til vandretur ad serpentinesporene

5000 års historie

På en mark ved landsbyen Svinding har man fundet en jordfæstegrav fra slutningen af stenalderen. Graven i Fussingøs udskove er dateret til år 2350 – 1701 f.Kr.

Ved Ålum syd for udskovene er fundet spor efter en stenalderbosættelse fra år 2800 – 2351 f.Kr. Der er også udgravet bygninger, kogestensgruber og keramik fra overgangen mellem slutningen af stenalderen/ældre bronzealder til yngre bronzealder. Disse fund er dateret til 1300 – 1101 f.Kr.

Læs om udgravningerne ved Ålum

I indskovene ved Fussingø finder man mere end 30 gravhøje, og i udskovene mere end 40 gravhøje. Gravhøjene stammer formentlig også fra bronzealderen.

Læs mere om Fussingø på danskeherregaarde.dk

Flere nedslag i Tidsrejsen

Gopletrouble

Gopletrouble

Langs Gudenåen er det ikke ualmindeligt at støde på de iberiske skovsnegle a.k.a. dræbersnegle. Men vidste du, at du måske...

Skarvens lorte-lifehack

Skarvens lorte-lifehack

Skarven er en fugl, der skaber debat, men vidste du, at den også er en mester i at hacke sit liv og finde på måder at gøre...

Gudenåen var skrald

Gudenåen var skrald

For ca. 150 år siden var affaldssorteringen her i Randers ikke, hvad den er i dag. Dengang blev naturområder ofte brugt som...