Tøjhushaven

Industrialisering | Kolonitid | Nutid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Tøjhushaven blev anlagt i 1802-05 i forbindelse med opførslen af Nørrejyllands arsenal Tøjhuset. Tøjhushaven er Danmarks første offentlige park.

Parken gik tidligere under navnet Marielund (opkaldt efter den daværende kronprinsesse), men er fra omkring 1842 blevet kaldt Tøjhushaven.

Tøjhushaven er anlagt i en romantisk stil med lindeallé, lindelysthus, mindesten og gamle granitsøjler, afgrænsede bede og sirlige stier. Her kunne borgerskabet promenere på søndagsturen. Samtidig er der spor af fordums militære aktiviteter i form af krudthus, en kanonrampe til tøjhuset og en kanal, hvor man kan sejle kanoner ind fra fjorden.

Læs mere om Randers’ byparker (åbner pdf)

I 2002 blev Tøjhushaven moderniseret i forbindelse med et kvarterløftsprojekt, og der blev etableret en række nye publikumsfaciliteter, bl.a. legeplads, grillborde, bålhytte, petanquebaner og borde/bænkesæt. Senere har parken også fået en multibane og grill. Det er med til at gøre parken til et udflugtsmål for børnefamilier.

Hunde er velkomne i parken, så længe de holdes i snor, og ejerne husker at samle eventuelle efterladenskaber op efter hundene.

Tøjhushaven ligger ved Udbyhøjvej få hundrede meter øst for Randers centrum.

Se mere på Randers Kommunes hjemmeside

Flere nedslag i Tidsrejsen

Gopletrouble

Gopletrouble

Langs Gudenåen er det ikke ualmindeligt at støde på de iberiske skovsnegle a.k.a. dræbersnegle. Men vidste du, at du måske...

Skarvens lorte-lifehack

Skarvens lorte-lifehack

Skarven er en fugl, der skaber debat, men vidste du, at den også er en mester i at hacke sit liv og finde på måder at gøre...

Gudenåen var skrald

Gudenåen var skrald

For ca. 150 år siden var affaldssorteringen her i Randers ikke, hvad den er i dag. Dengang blev naturområder ofte brugt som...