Råsted Kirke

Middelalder

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Råsted Kirke er bygget mellem 1125 og 1150. Den nøjagtige datering er foretaget af kunsthistorikere på grundlag af kalkmalerierne i kirken.

Se naturkort med ideer til cykel- og vandreture i området

Kalkmalerierne i Råsted Kirke viser scener fra det nye testamente, Jesu barndomshistorie, skabelsen og syndefaldet og Kain og Abels historie. Malerierne viser også fabelvæsener og fantasivæsener, engle og dyr. Derudover består kalkmalerierne af geometriske borter, arkitektur og planteornamentik. De ornamentale detaljer viser motiverne mæander, cirkel, firkant, rombe og trekant, blomst, ranke og blad.

Kalkmalerierne er særdeles bevaringsværdige. Udsmykningen, som er udført af “Råstedværkstedet” i første halvdel af 1100-tallet, er en ud af to kendte fra dette værksted.

Ingen anden dansk kirke har bevaret en tilsvarende fuldstændig udsmykning af kor og triumfvæg fra romansk tid. Derudover er motiverne, først og fremmest Lidelseshistorien i koret, særdeles bevaringsværdig på grund af motivernes sammensætning og detaljer, som ikke kendes fra andre romanske udsmykninger.

Triumfvæggens Traditio-legis motiv kendes fortrinsvis fra samtidige døbefonte og tympanonstene, men er sjælden som kalkmaleri. Gengivelserne af Mikael Dragedræber og den nu forsvundne Maria med barnet over sideraltrene fuldender udsmykningen.

Læs mere om kalkmalerierne i Råsted Kirke

Flere nedslag i Tidsrejsen

Gopletrouble

Gopletrouble

Langs Gudenåen er det ikke ualmindeligt at støde på de iberiske skovsnegle a.k.a. dræbersnegle. Men vidste du, at du måske...

Skarvens lorte-lifehack

Skarvens lorte-lifehack

Skarven er en fugl, der skaber debat, men vidste du, at den også er en mester i at hacke sit liv og finde på måder at gøre...

Gudenåen var skrald

Gudenåen var skrald

For ca. 150 år siden var affaldssorteringen her i Randers ikke, hvad den er i dag. Dengang blev naturområder ofte brugt som...