Læsten Bakker

Istid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Rav var et af bondestenalderens mest fornemme materialer. Bemærkelsesværdigt at der for 5.500 år siden blev ofret næsten 8,5 kilo ravperler i en mose nedenfor bakkerne. 

Det fredede naturområde byder på mange kulturhistoriske spor og dertil en fantastisk natur.

Læsten Bakker rummer den største biodiversitet i Randers Kommune, og på toppen af det hele ligger bronzealderhøjen Kragbjerg Høj, som engang var et yndet mødested for Læstens ungdom.

Fantastisk udsigt

Herfra kan du nyde den fantastiske udsigt over området, hvor man også engang kunne prale af en gigantisk sten, der var blevet kastet herud af en vred kæmpe i Randers.

Forslag til naturtur i bakkerne

Halvanden mil vest for Randers rejser Læsten Bakker sig over Skalsådalen med sin mosaik af hede, krat og agerjord. Fra bakkerne er udsigt over Fussingøs skove, Skalsådalen og Tuemose, der ligger for foden gennemskåret af grøfter og gamle tørvegrave.

139 hektar fredet område

Tilbage i 1953 blev en landskabsfredning gennemført for at bevare de lyngklædte bakker. Fredningen blev i 1969 udvidet med Læsten Kær.

Seneste fredningskendelse for Læsten Bakker blev afsagt i 2006. Den skabte sammenhæng mellem de eksisterende fredninger, så fredningen i dag omfatter 139 hektar.

I store dele af Læsten Bakker er det køer, der står for naturplejen.

Læs mere om Læsten Bakker

Indtil sidst i 1700-tallet var Læsten en bondeby underlagt Fussingø Gods. Efter udskiftningen flyttede flere gårde ud, og de nye gårdejere opførte stengærder for at markere deres ejendomme.

Gamle krat og rig flora

I den vestlige del af bakkerne findes gamle krat, der er domineret af ene, lidt druehyld og åbne partier med lyng, revling og blåbær.

Langs de offentlige stier er en rig flora med liden klokke, blåhat, blåmunke, visse, almindelig kællingetand og timian. Om efteråret er også svampene rigt repræsenteret.

Læs mere om store ravfund i Danmark

Flere nedslag i Tidsrejsen

Gopletrouble

Gopletrouble

Langs Gudenåen er det ikke ualmindeligt at støde på de iberiske skovsnegle a.k.a. dræbersnegle. Men vidste du, at du måske...

Skarvens lorte-lifehack

Skarvens lorte-lifehack

Skarven er en fugl, der skaber debat, men vidste du, at den også er en mester i at hacke sit liv og finde på måder at gøre...

Gudenåen var skrald

Gudenåen var skrald

For ca. 150 år siden var affaldssorteringen her i Randers ikke, hvad den er i dag. Dengang blev naturområder ofte brugt som...