Runesten i Borup

Vikingetid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Borup-stenen er en runesten fra vikingetiden. Den står i dag inde i Borup Kirke.

Runesten er mindesten fra vikingetiden (år 793-1066).

Stenene har stået langs veje og ved vadesteder. Farvespor på nogle sten viser, at de har været bemalet i røde, sorte, blå og gule farver.

På denne sten står der med runer ”Ase (eller Æsi) rejste denne sten efter Thorgot, sin fader, Boves søn, den bedste thegn”.

Det er usædvanligt, at der nævnes tre generationer Ase (søn), Thorgot (far) og Bove (farfar).

Thorgot betegnes som en thegn, hvilket vil sige en mand med en vigtig position i samfundet, enten en høvding eller en person med høj militær rang.

Det kan være farfaderen Bove, der har givet navn til byen Borup. I det Boves torp med tiden har ændret udtale til Borup.

Mød runesten og fortidsminder på cykelturen

Flere nedslag i Tidsrejsen

Gopletrouble

Gopletrouble

Langs Gudenåen er det ikke ualmindeligt at støde på de iberiske skovsnegle a.k.a. dræbersnegle. Men vidste du, at du måske...

Skarvens lorte-lifehack

Skarvens lorte-lifehack

Skarven er en fugl, der skaber debat, men vidste du, at den også er en mester i at hacke sit liv og finde på måder at gøre...

Gudenåen var skrald

Gudenåen var skrald

For ca. 150 år siden var affaldssorteringen her i Randers ikke, hvad den er i dag. Dengang blev naturområder ofte brugt som...