Råsted Kirke

Råsted Kirke er bygget mellem 1125 og 1150. Den nøjagtige datering er foretaget af kunsthistorikere på grundlag af kalkmalerierne i kirken.

Kalkmalerierne i Råsted Kirke viser scener fra det nye testamente, Jesu barndomshistorie, skabelsen og syndefaldet og Kain og Abels historie. Malerierne viser også fabelvæsener og fantasivæsener, engle og dyr. Derudover består kalkmalerierne af geometriske borter, arkitektur og planteornamentik. De ornamentale detaljer viser motiverne mæander, cirkel, firkant, rombe og trekant, blomst, ranke og blad.

Kalkmalerierne er særdeles bevaringsværdige. Udsmykningen, som er udført af “Råstedværkstedet” i første halvdel af 1100-tallet, er en ud af to kendte fra dette værksted.

Ingen anden dansk kirke har bevaret en tilsvarende fuldstændig udsmykning af kor og triumfvæg fra romansk tid. Derudover er motiverne, først og fremmest Lidelseshistorien i koret, særdeles bevaringsværdig på grund af motivernes sammensætning og detaljer, som ikke kendes fra andre romanske udsmykninger.

Triumfvæggens Traditio-legis motiv kendes fortrinsvis fra samtidige døbefonte og tympanonstene, men er sjælden som kalkmaleri. Gengivelserne af Mikael Dragedræber og den nu forsvundne Maria med barnet over sideraltrene fuldender udsmykningen.

Læs mere om kalkmalerierne i Råsted Kirke

Flere nedslag i Tidsrejsen

Under Englandskrigene i 1801-14 blev anlagt 214 forsvarsskanser langs de danske kyster. Skansen ved Udbyhøj med i alt ti kanoner var er en af de tidligste, der blev projekteret

Danmarks tredje Bynaturrum og største “myretue” blev i 2017 indviet på Nordre Fælled i Randers. Myretuen skal gøre det sjovere og lettere for alle at være aktive udendørs

I Kastbjerg Ådal finder du Ulvholm Voldsted, en firesidet borgplads som er godt 30 meter på begge leder. Resterne efter Ulvholm hæver sig godt fire meter over de omgivende enge