De levende genbanker

Rundt om i Randers Kommune er der etableret flere levende genbanker. Her får gamle sorter af frugttræer plads til at blomstre, og på den måde bliver de – og deres værdifulde gener – holdt i live. Et frugttræ er nemlig ikke bare et frugttræ.

Førhen har der eksisteret mange lokale varianter af f.eks. æbler i Danmark, som i nyere tid er blevet erstattet af nogle få, globaliserede sorter. Selvom en frugtsort er blevet umoderne, kan den dog stadig have unikke egenskaber og ikke mindst en særlig genetisk profil, som kan vise sig nyttig i fremtiden. Derfor skal de levende genbanker hjælpe med at holde liv i de gamle, danske sorter.

De gamle sorter er tilpassede til mange forskellige lokale miljøer, så de kan være nyttige i en fremtid med mere lokal fødevareproduktion – eller i en fremtid, hvor frugtsorter skal klare et særligt klima. De er også fra en tid før sprøjtegifte, og derfor kan de have en særlig modstandskraft overfor sygdomme og skadedyr. Sidst, men ikke mindst, kan de give spændende smagsoplevelser med fantastisk storytelling for livsnydere.

Den første af genbankerne blev etableret i samarbejde med Randers Kommune på Justesens Plæne ved Randers Regnskov. I forbindelse med Tidsrejsen er hele 11 nye genbanker kommet til i samarbejde med en lang række borgere, virksomheder og foreninger, som nu er med til at bevare de historiske frugtsorter ved at stille plads til rådighed, plante træer og passe på dem. De tæller kolonihaveforeningerne Vasen og Romaltparken, frivilliggrupper fra Klimaklyngen, borgergrupper i Gjerlev, Ålum og ved Randers Fjord, såvel som Randers Naturcenter, Strømmen og Regionshospitalet.

De fleste af de gamle, danske frugtsorter er blevet sjældne, fordi de ikke længere er i produktion og stort set er forsvundet fra danske haver. De kan dog stadig være værdifulde at bevare – ikke kun fordi de er en del af vores kulturarv, men også fordi deres anderledes genetiske profiler kan give dem evner og modstandskraft, som kan være fordelagtige i fremtiden.

Flere nedslag i Tidsrejsen

I Fussingøskovene er der stor variation af flora og fauna. I Indskovene omkring godset Fussingø er der mest bøg- og egeskov, mens granerne dominerer i Udskovene ved Nørreådalen

Lysnet er det niende højeste punkt i Danmark. Hele 131 meter rager toppen op over havets overflade. Nyd udsigten over de naturskønne ådale fra udsigtspunktet på toppen

Den første kirke i Assentoft menes grundlagt som sognekirke i begyndelsen i 1100-tallet. På Essenbækvej røber indgangsportalen og et stendige, at her engang lå en kirke