Randers Midtby

Randers’ historie kan spores tilbage til i hvert fald middelalderen. Byen er grundlagt ved Gudenås udmunding i Randers fjord. Randers har haft betydning som handelsby gennem hele sin historie, og flere kirker og klostre er grundlagt i byen.

I Randers midtby finder man mange bygninger og byggestile fra forskellige tidsperioder. Byens ældste bygning er Påskesønnernes gård på Rådhustorvet, som kan dateres tilbage til 1460. Også Helligåndshuset på Erik Menveds Plads er opført i 1400-tallet.

Markante bindingsværkshuse

1600- og 1700-tallet er repræsenteret ved en række markante bindingsværkshuse i den centrale del af byen, som udgjorde byens oprindelige gadeforløb. Husene kan ses i Brødregade, Nørregade, Kirkestræde, Vestergrave, Vestergade, Store Kirkestræde, Von Hattenstræde og Nygade. I Storegade finder man også Niels Ebbesens gård fra 1632.

Randers’ gamle rådhus er tegnet af bygmester Christian Mørup og opført i 1778.

Nyklassicismens indtog i 1800- og 1900-tallet kan ses i Schousgade-kvarteret. Også Randers Statsskole fra 1926 er en fremtrædende bygning i denne stil.

Arkitekt satte store aftryk

En af de arkitekter, som har sat det største aftryk i Randers er Jens Peter Jensen Wærum. Han har tegnet flere af byens markante og kendte bygninger, blandt andet den gamle Randers Tekniske Skole på Østervold, Dragonrytterkasernen, vandtårnet på Hobrovej og Thor-bryggeriet.

Efter byens industri- og fabriksvirksomhed i centrum er lukket ned, er der åbnet op for nye bydele og bebyggelse.

Nye bydele erstatter virksomheder

Bydelen Thors Bakke blev søsat på Thor-bryggeriets område, da bryggeriet lukkede. Området er nu omdannet til boliger, butikker, restauranter og biograf. Af nævneværdige bygninger kan nævnes den fredede hovedbygning samt højhuset Thors Tårn.

En ny bydel er også ved at tage form på togfabrikken Scandias tidligere område. Den nye bydel “Sporbyen Scandia” indeholder ligesom Thors Bakke nybyggede boliger og restauranter, ligesom der afholdes kulturelle arrangementer og messer i de gamle haller, som er bevaret.

Flere nedslag i Tidsrejsen

Store firelængede gårde i “De nedre Byer” Tjærby, Vestrup og Albæk giver vidnesbyrd om, hvordan engene langs Randers Fjord engang gav grobund for ufattelig rigdom

Med seks runesten er Langå det sogn i Danmark, hvor der er fundet flest runesten. Runestenen, der står ved kirkens tårn, er den eneste, som stadig kan ses i byen

Et frugttræ er ikke bare et frugttræ. Derfor er der rundt om i Randers Kommune flere levende genbanker, hvor gamle sorter af frugttræer kan blomstre og bevare sine værdifulde gener