YOLO mammut?

”You Only Live Once” siger et kendt engelsk udtryk, men måske passer det ikke helt.
I hvert fald ikke hvis det står til en gruppe udenlandske forskere. De har nemlig et ønske om at vække istidens majestætiske mammut til live igen. For måske kan de store snabeldyr være med til at bremse klimaforandringerne.

Under sidste istid, for mellem 117.000-12.000 år siden, kunne man i Danmark møde den majestætiske uldne mammut. Desværre uddøde de sidste uldne mammutter, da isen og kulden forsvandt og fødekonkurrencen blev for stor. Men tænk, hvis man pludselig kunne møde de uldne mammutter i naturen igen! Det lyder som noget fra en sci-fi film, men måske er det ikke så usandsynligt, som det lyder.

Forskere fra bl.a. Harvard University har nemlig sat sig for at genoplive istidens kæmper – eller i hvert fald skabe noget, der ligner. Ved at sammensætte DNA, der er fundet i resterne af uddøde mammutter med DNA fra nulevende indiske elefanter, undersøger forskerne muligheden for skabe en mammut-hybrid, der er tilpasset til den sibiriske kulde. Og selvom det i sig selv kunne være vildt at se en levende mammut, så har forskerne også en større bagtanke med projektet. Deres teori er nemlig, at mammut-hybridernes roden og regeren kan forandre landskabet fra de nuværende golde og mosbelagte tundraer til de oprindelige græsrige mammutstepper og dermed begrænse CO2 udslippet og bremse effekten af klimaforandringerne.

At genskabe uddøde arter er dog ikke så lige til og kræver mange overvejelser, så vi skal nok alligevel ikke regne med at møde en mammut i baghaven i nærmeste fremtid.