Det er surt at misse en god fest eller måske en gaming-aften med vennerne. Men i naturen findes nogle insekter, der er så bange for at gå glip af noget, at de nærmest konstant flyver rundt som små overvågningsdroner med super-øjne, der ser ALT. – Det handler om guldsmedene.
Guldsmedene er nogle af verdens ældste insekter. Allerede for 300 millioner år siden fløj der store guldsmedelignende insekter rundt på jorden med et vingefang på op til 70 cm. De var formodentlig også nogle af de første insekter til at ”bosætte” sig i Danmark. Og guldsmedene har faktisk ikke ændret sig meget de sidste par millioner år – de var simpelthen on fleek fra start.
Man ser ofte guldsmede flyve patruljerende rundt over søer og vandløb på jagt efter bytte. Guldsmedene er nemlig nogle badass territorielle rovinsekter, der ikke vil dele deres område med andre guldsmede eller gå glip af et lækkert bytte. Derfor er de også udstyret med insektverdenens suverænt bedste syn. Hvert af guldsmedenes store øjne er sammensat af ca. 30.000 små enkeltøjne – altså 60.000 øjne i alt. Det gør dem i stand til at se ting, som det menneskelige øje slet ikke kan opfange.
I Randers har vi flere spændene arter af guldsmede; bl.a. flodguldsmeden (Gomphus vulgatissimus), som er særligt knyttet til rene søer og store åer som Gudenåen, men også den relativt sjældne grønne kølleguldsmed (Ophiogomphus cecilia), som vi i Randers Kommune har et særligt ansvar for at passe på.